Via Appia Antica & Catacomben
Dit is de oude toegangsweg tot Rome en was volgebouwd met mausolea. Het ligt een beetje buiten het centrum. We raden af om dit traject te voet af te leggen. Slechts een klein gedeelte is autovrij en nog bedekt met de originele kasseikoppen. Het deel waar autoverkeer is toegelaten is moordend, een voetpad is niet voorzien.

Maar de Via Appia Antica doen we niet alleen voor dat stukje originele weg van 2000 jaar oud. Langs deze weg liggen de catacomben waarvan deze van San Sebastian de meest bezochte zijn. Hier ligt ook het voetgangersdeel van de Via Appia Antica.

Sebastiaan was een lid van de Keizerlijke wacht en werd martelaar toen hij in de 3de eeuw werd gedood. Hij werd aanbeden voor de pest. In deze catacomben werd hij begraven. De pest was nooit ver weg uit Rome en daardoor bleef deze kerk steeds goed onderhouden. Ook de resten van Petrus en Paulus zouden hier begraven liggen. De catacomben zijn ondergrondse begraafplaatsen met aansluitend een kerk. Christenen mochten hun doden niet binnen de stadsmuren begraven.

Website (Nederlandstalig) over de catacomben: http://www.catacombe.roma.it/