Hoofdpagina
500 km ten oosten van Nairobi aan de oostkust van Kenia, ligt Mombasa. Veel Europese toeristen vliegen per charter direct hierheen voor een strandvakantie. Mombasa is ook een van de grootste havensteden aan de Afrikaanse oostkust.

Het eigenlijke centrum van de stad bestaat uit een koraaleiland van 13 km˛ dat met dammen in het westen en bruggen in het noorden met het vasteland verbonden is. Het zuiden van het land is vanuit Mombasa alleen per veerboot te bereiken. Na Nairobi is Mombasa de grootste stad van Kenia en net als de meeste steden aan de kust ook een oude stad. De haven heeft eeuwenlang de grote drukte beleefd van schepen die met de Noordoostpassaat van december tot maart vanuit de Perzische Golf en India met hun handelswaar voor Afrika de haven binnenliepen.

Mombasa is een mengeling van Afrikaanse, Europese, Arabische en Aziatische cultuur. De oude stad rond Fort Jesus is interessant. Fort Jesus is gebouwd in de 16e eeuw door de Portugezen en was een strategisch punt ter bescherming van de haven tegen Britse en Arabische aanvallen. In het noorden en zuiden van Mombasa liggen prachtige witte stranden. Om te zwemmen in de zee moet men wel eerst 2 km uit de kust net achter de koraalbanken gaan. Daar is het water niet te heet en juist diep genoeg om te zwemmen tussen de prachtige koraalvissen. Na een rustige en vredige safari, moet je natuurlijk hier weer wennen aan het drukke strandgewoel.