Fotograferen
Uit respect voor de cultuur raden we je aan om enige terughoudendheid in acht te nemen bij het fotograferen en filmen van de bewoners van de landen die we bezoeken. Bedenk bij het maken van foto's van mensen, dat ook wij het niet altijd prettig zouden vinden om in onze dagelijkse bezigheden te worden gefotografeerd, en dat het van normale beleefdheid getuigt om eerst te vragen of een foto op prijs wordt gesteld. In sommige culturen is het zelfs verboden om mensen te fotograferen. Voor het maken van dierenfoto’s is het meenemen van een camera met een sterke zoomlens aan te raden.
De ervaring leert dat er meestal veel meer foto’s gemaakt worden dan van tevoren gedacht wordt. Neem dus voldoende geheugenkaarten of film mee. Je camera is een gevoelig apparaat en veel van onze bestemmingen zijn warm en/of stoffig, dus vergeet niet om schoonmaaktissues en een goed sluitend camera-etui mee te nemen. Ook reserve batterijen of -accu’s kun je het beste zelf meenemen. Indien je fotografeert met foto- of diarolletjes, is het aan te raden om ook enkele films van 400 ASA mee te nemen om in de schemering goede foto’s te kunnen maken.  In sommige culturen is het zelfs verboden om mensen te fotograferen.Soms moet je bij aankomst je videocamera registreren bij de douane.

Fotorolletjes zijn op Madeira over het algemeen goed verkrijgbaar en goedkoper dan in Nederland. Diafilms en videobanden zijn vaak iets moeilijker te verkrijgen en bovendien duurder dan in Nederland.