Rivieren en meren

Nijl: De Nijl wordt ook wel de levensader van Egypte genoemd en is met zijn 850 kilometer de langste oase van de wereld. Deze Nijl vallei en de delta vormen ongeveer 10% van het totale landoppervlak. 90% van de bevolking leeft echter in deze gebieden. De Nijl is tevens een zeer belangrijke bron van inkomsten voor Egypte. Veel toeristen maken over de Nijl een tocht door Egypte in de vorm van een cruise (de bekende Nijlcruise). Op luxe boten doen zij de meest interessante locaties aan die langs en ook in de Nijl liggen.

Nassermeer: Het Nassermeer is een enorm kunstmatig meer in het zuiden van Egypte en het noorden van Sudan. Officieel slaat de naam Nassermeer enkel op het Egyptische deel van het meer (83%). De Soedanese regering noemt het meer het Nubische Meer.

Het meer ontstond na de constructie van de Aswandam over de Nijl tussen 1958 en 1970.

Het meer is zo'n 550 km lang, en 35 km breed op zijn breedste punt (rond de Kreeftskeerkring). De totale oppervlakte van het meer is zo'n 5.250 km², en heeft een volume van ongeveer 157 km³ water.

De stijgende waterniveaus van de dam dreven tientallen mensen uit hun dorpen. Verschillende archeologische vindplaatsen werden ontmanteld en ergens anders opgebouwd, Abu Simbel als meest gekende voorbeeld. De Sudanese rivierhaven Wadi Halfa ging verloren. De gehele Egyptische Nubische gemeenschap zag hun dorpen verloren gaan en werd gedwongen om te verhuizen.

Het Egyptische deel van het meer werd genoemd naar President Gamal Abdel Nasser, die het plan voor de controversiële dam uitdacht.