Landschap

Egypte is voornamelijk woestijn, woestijn en woestijn. Het land wordt verdeeld in vier gebieden; het Nijlgebied, de Libische Woestijn, de Arabische Woestijn en het Sinaïgebied. Het gebied waar mensen wonen beperkt zich tot de 850 kilometer lange Nijlvallei, de delta van de Nijl, de kustgebieden langs de Middellandse- en Rode Zee en een paar oases in de Libische Woestijn.

 

Het Nijlgebied is een vlak landschap dat zich uitstrekt over 1250 kilometer van zuid naar noord. Bij Aswan is een dam gebouwd, waardoor het Nassermeer is gevormd. Bij Caïro begint de Nijldelta waar het grootste deel van de Egyptische bevolking woont. Ten westen van het Nijldal ligt de Libische Woestijn. Dit is een droog plateau dat naar het zuidwesten opklimt tot tegen de 1800 meter hoogte. In deze woestijn liggen enkele oases waarvan de diepste oase, de Kattaradepressie, 133 meter onder zeespiegel ligt.

 

De Arabische Woestijn aan de oostkant van de Nijl strekt zich uit van de Nijlvallei tot de Rode Zee. Evenwijdig met de kust ligt een bergketen met toppen van meer dan 1500 meter. Het laatste gebied is de Sinaï-woestijn. In het zuiden van deze woestijn bereikt de berg Katherina een hoogte van 2629 meter en is daarmee het hoogste punt van Egypte.