Hoofdpagina
Fortaleza is de hoofdstad van de provincie CearŠ en ligt in het noordoosten van BraziliŽ. De provincie CearŠ telt ongeveer 8,1 miljoen mensen waarvan in Fortaleza ongeveer 1,7 miljoen mensen wonen. De stad Fortaleza is gesticht door de Portugees Martim Soares Moreno in 1611. In 1649 kwamen de Hollanders, onder bevel van Mathias Beck, aan op het strand van Iracema, Daar bouwden zij een fort genaamd Fort Schoonenborgh. Het fort is nog steeds te bezichtigen. Leuk om te weten is dat Fortaleza haar naam ontleent aan het Hollandse fort. In 1655 is het fort veroverd door de Portugezen. Rondom het fort is langzamerhand de Portugese bevolking zich gaan vestigen. Zij hebben naderhand het fort omgedoopt tot Nossa Senhora da AssunÁao.

De bevolking van BraziliŽ is gevarieerd en bestaat uit ca.170 miljoen inwoners, waarvan slechts 300.000 oorspronkelijke indianen waarvan de meeste in reservaten in het Amazone gebied leven. Ongeveer 55 % van de bevolking is van Europese afkomst, 39 % is inmiddels van gemengd bloed, en 5% van Afrikaanse afkomst en 1% overige waarvan de helft wellicht verassend van Japanse afkomst is. Het mag dus duidelijk zijn een gemiddelde Braziliaan qua uiterlijk niet bestaat.

Ondanks de nodige zelfkritiek is de Braziliaan op bijna alles trots, waar het gaat om zaken die in het buitenland bewondering of sympathie oproepen . Zoals carnaval, voetbal, de grootte van het land, de muziek, de samba, en de economisch positie die het in Zuid Amerika inneemt. Met andere woorden dit zijn dus dankbare gespreksonderwerpen.