Santa Domingo
Santo Domingo is de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. De stad was de eerste echte stad in de Nieuwe Wereld en werd gesticht door Bartholomeus Columbus, broer van Christofel Columbus. Hier bevinden zich de oudste koloniale monumenten in Amerika. Het historisch centrum van Santo Domingo is beschermd als cultureel werelderfgoed door de UNESCO sinds 1990. De smalle bochtige straatjes en lommerrijke pleintjes van het stadscentrum bieden de bezoeker tal van verrassingen. Prachtige koloniale paleizen en historische gebouwen, sommige in verval, andere uitstekend gerestaureerd, nodigen de toerist uit om kennis te maken met het verleden dat hier nog steeds alomtegenwoordig is.

Het culturele erfgoed van de stad bestaat uit een driehonderdtal monumenten (kerken, straten, huizen, enz.). De Puerta del Conde is een overblijfsel van de oorspronkelijke koloniale stadsmuur. Hier bevindt zich het graf van de drie 'Stichters der Natie'. Op het graf brandt een eeuwige vlam. Op 27 februari 1844 riepen deze helden de onafhankelijkheid uit van het land wat aanleiding gaf tot de stichting van de Dominicaanse Republiek. Vlakbij ligt de Calle El Conde, een levendige en kleurrijke inkoopstraat.De Casa del Tostado, het vroegere paleis van de Aartsbisschop van Santo Domingo, is nu het Museum van de Dominicaanse Cultuur. Het Atarzana, een gebouwencomplex uit 1507, bevat volledig gerestaureerde koloniale woningen, kunstgallerijen, kleine hotels, souvenirwinkeltjes en typische restaurants. De Calle de las Damas ( Straat van de dames) is de oudste en best bewaarde straat van de stad. Er staan prachtige huizen, zoals de Casa de Bastidas en het Ozama Fort met zijn mooie toren uit 1507.

Vlakbij bevindt zich het Huis van Columbus, de Alcazar de Colon,  de eerste residentie ooit gebouwd in Santo Domingo. Het gebouw werd opgetrokken voor 1520 door Diego Columbus, zoon  van Admiraal Christofel en vice-koning van het eiland Hispaniola. Het prachtige bouwwerk telt twee verdiepingen en kijkt uit over de haven van Santo Domingo. Het is nu een museum waarin  een van de mooiste collecties Spaanse meubelkunst en religieuze kunstvoorwerpen uit de 15de en de 16de eeuw te bewonderen is. De Catedral de Santa Maria la Menor werd vanaf 1510 opgetrokken en was de eerste kathedraal in Amerika. Vlak ernaast ligt een mooi parkje met het  bronzen standbeeld van Christofel Columbus. Andere bezienswaardige monumenten zijn : het Casa del Cordon (1502), het Nationaal Pantheon (1714-1745), de zonnewijzer uit 1753, de ru´nes van San Francisco (16de eeuw), het eerte klooster in de Nieuwe Wereld, en de ru´nes van San Nicolas de Bari (1503-1508), het eerste ziekenhuis van het continent.

De moderne stad biedt eveneens een verscheidenheid aan toeristische trekpleisters. Zo is er de Malecon, de lievelingspromenade van de Dominicanen. De laan is afgezet met rijen palmbomen en strekt zich kilometerslang uit langs de Cara´bische Zee. Van hieruit kan je 's avonds en 's nachts het grote verlichte kruis zien dat geprojecteerd wordt door de Faro de Colon (Vuurtoren van Columbus), een enorme kruisvormig bouwwerk waarin zich het marmeren mausoleum bevindt met de overblijfselen van de ontdekker van Amerika.  Aan de Plaza de la Cultura staat het Nationaal Paleis, de zetel van de president. Hier kan men ook talrijke musea bezoeken. Andere bezienswaardigheden zijn : de prachtige Tropische Tuinen, de Zoo, het Aquarium en het 'Los Tres Ojos' park waar zich drie meertjes bevinden op de bodem van een 15 meter diepe grot, meertjes die glinsteren als ogen.